Därför är det viktigt med favoritikon

2023-08-16
Guide, Favoritikon

Favoritikoner, även kända som "favicon" är små grafiska symboler som representerar din webbsida och visas bredvid webbadressen i webbläsarfältet och i flikar. Favoritikonen är en detalj som ofta är underskattad. 

Trots sin ringa storlek har dessa små ikoner en betydande inverkan på användarupplevelsen och kan bidra till att skapa ett professionellt och minnesvärt intryck. 

Vi kommer att gå igenom varför det är fördelaktigt att använda favoritikoner på din webbplats och vilka positiva effekter de kan ha för både användare och varumärke.

Skapar enhetlighet

Favoritikoner är en del av den visuella identiteten för din webbplats. Genom att använda en ikon som representerar ditt varumärke, skapar du en känsla av enhetlighet och professionalism. Användare tenderar att känna sig mer förtroliga med webbplatser som ser genomtänkta och professionella ut. En genomtänkt favoritikon hjälper till att bygga detta intryck och kan öka användarens förtroende för din webbplats.

Förbättrar identifierbarhet

Med många öppna flikar och bokmärken är det lätt för användare att blanda samman olika webbplatser. Favoritikoner gör det enklare för användare att snabbt identifiera din webbplats bland andra. Detta är särskilt värdefullt när användare har många flikar öppna samtidigt och behöver snabbt hitta rätt flik.

Ökar varumärkesigenkänning

En välutformad favoritikon kan bli en visuell representation av ditt varumärke. Genom att använda ditt varumärkes logotyp eller en symbol som är unik för din verksamhet kan du öka igenkänningsgraden hos användarna. När användare ser din favoritikon på olika platser, som i sina bokmärken eller på flikarna i deras webbläsare, skapar du en subtil påminnelse om din närvaro.

Positivt intryck och minnesvärda upplevelser

En genomtänkt favoritikon kan bidra till att forma användarnas första intryck av din webbplats. Om användarna upplever att din webbplats är professionell, genomtänkt och välgjord, kan det positivt påverka deras övergripande intryck av ditt varumärke. Dessutom kan en minnesvärd ikon öka chansen att användare återkommer till din webbplats och använder den som ett bokmärke.

Att skapa en favoritikon

Ikonen  bör representera din webbplats. Det kan vara ditt varumärkes logotyp, en symbol eller något annat igenkännbart. Den ska vara kvadratisk och har vanligtvis storlekar på 16x16 pixlar och 32x32 pixlar. Eftersom de är små, bör ikonen vara enkel och inte innehålla för mycket detaljer. De bildformat som stöds är ICO, PNG och GIF.

Enkel att implementera

Implementeringen av en favoritikon är relativt enkel och kräver bara några få koder i din webbplats HTML. 

<link rel="icon" href="path_to_favicon.ico" type="image/x-icon">

<link rel="shortcut icon" href="path_to_favicon.ico" type="image/x-icon">

Koden bör vara placerad inom <head>-elementet.

Testa i olika webbläsare: Eftersom olika webbläsare kan hantera favoritikoner på olika sätt, är det viktigt att testa din favoritikon i olika webbläsare för att säkerställa att den visas korrekt.

Slutsats

Favoritikoner är en liten detalj som kan ha viss inverkan på din webbplats. Genom att skapa en enhetlig, professionell och minnesvärd visuell representation av din webbplats kan du förbättra användarupplevelsen, öka varumärkesigenkänning och skapa ett positivt intryck. Att inkludera en favoritikon är ett enkelt och effektivt sätt att sätta din webbplats ett steg framåt och göra den mer attraktiv och användarvänlig.

Samtidigt så ska vi inte heller överskatta betydelsen av favoritikonen. Eftersom det är en så enkel sak att införa så är det onödigt att inte använda den på din webbplats.

Av: Tobias Dokken

Relaterade blogginlägg

Våra tjänster

Hemsidor

Vi skapar skräddarsydda hemsidor med fokus på konvertering och som är anpassade efter era behov och önskemål.

Analys av webbplats

Vi utför en granskning av hemsidor med fokus på utseende, prestanda, budskap som förmedlas och kommer med förslag på vad som kan förbättras.

Konsultering

Det är ofta svårt att veta vad man ska förvänta sig av sin hemsida. Då kan det vara bra att ta hjälp av en konsult som kan granska allt från systembeskrivning till testning.